Af Paul-Frederik Bach Tilbage til Hjemmeside Foregående kapitel Næste kapitel |
2001
Ustabilt lokalstyre i Nordirland
Reid afløser Mandelson som minister for Nordirland Efter et møde i Downing Street 10, hvor den britiske minister for Nordirland, Peter Mandelson, skulle forklare sin rolle i en sag om "pas for tjenester", meddelte Peter Mandelson den 24. januar, at han var trådt tilbage. Peter Mandelson har indrømmet, at han har misinformaret offentligehden om sin rolle i behandlingen af en ansøgning om pas fra den kontroversielle indiske milliardær, Srichand Hinduja, som er en af sponsorerne for det uheldige Dome-projekt i London. I en erklæring sagde Peter Mandelson, at han ikke ville acceptere, at han på nogen måde havde handlet upassende, men tilføjede: "Jeg vil kun bede folk om at forstå, at det hele tiden var mit ønske at understrege, at jeg ikke havde søgt at påvirke beslutningen om indfødsret på nogen måde, men kun at videregive en anmodning om information. Det var premierministeren fuldt ud tilfreds med." Han tilføjede: "Det har været mit politiske livs største privilegium at spille en rolle i den nordirske fredsproces, som er langt mere vigtig end nogen person og hans karriere. Nu er vi så tæt ved en endelig aftale, ved en komplet gennemførelse af denne regerings såvel som andres bestræblese: Langfredagsaftalen." Medlemmer af Sinn Féin udtalte, at de ikke var kede af at se Mr. Mandelson træde tilbage. Peter Mandelson efterfølges af ministeren for Skotland, John Reid. Ved sin ankomst til Belfast udtalte den nye britiske minister for Nordirland, John Reid, at den opgave, han nu havde overtaget, var mere betydningsfuld, fordi overgangen fra vold til fred befinder sig i en kritisk fase. "Ingen skal være i tvivl om mit engagement med hensyn til at få Langfredagsfreden til at virke." Ulster Unionist lederen John Taylor, hilste den nye minister velkommen som en "retlinet og sympatisk personlighed". Mitchel McLaughlin fra Sinn Féin udtrykte lidt mere forbeholdent, at partiet vil give ham "fair vind". Trimble: "Langfredagsaftalen er ustabil"
Trimble sagde, at fredsaftalen fra 1998 ikke er stabil i sin nuværende form. "Jeg kan ikke se, hvordan vi kan komme gennem juni, hvis ikke republikanerne flytter sig", sagde han.
Irland stemte nej til EU's Nice-traktat
Trimble træder tilbage
Den 10. august, kort før tidsfristens udløb meddelte ministeren for Nordirland ophævelsen af de magtdelende institutioner i Nordirland. John Reid håbede, at ophævelsen ville blive meget kort. Det blev den. Allerede 11. august underskrev ministeren for Nordirland ordren til genindsætning af det styre, som er overdraget til Nordirland, fra midnat. Ophævelsen skabte vrede blandt republikanerne og bekymring for, at IRA kunne reagere ved at afbryde kontakterne med general John de Chastelain's afvæbningskommission.
Den 14. august trak IRA sit tilbud om afvæbning tilbage. Republikanerne var blevet opbragt over den kortvarige ophævelse af Nordirlands magtdelende institutioner, som de opfattede som eftergivenhed over for pres fra unionisterne.
IRA indleder våbenafviklling
Dagen efter kom erklæringen fra IRA om indledning af våbenafvikling og bekræftelsen fra den internationale afvæbningskommission (IICD).
Med indledningen af IRA's våbenafvikling var der banet vej for, at lokalregeringen kunne genoptage sin virksomhed med David Trimble i spidsen. Det lykkedes efter visse forhindringer den 6. november. Aktion mod katolske skolebørn i Ardoyne
Det var det nye skoleårs første dag i Nordirland. Uroen flammede op efter fejlslagne forsøg på at nå en aftale mellem børnenes forældre og de protesterende loyalister efter sammenstød i området tidligere på året.
Ca. 50 børn blev ledsaget til skolens fordør af politi med kampudrustning gennem Ardoyne Road, hvor en politikæde og den britiske hærs landrovere udgjorde en ca. 400 meter lang afspærring.
Først 24. november kunne aktionen afblæses.
|
Noter fra 2001 | |
27. jan. 2001:
5. marts 2001: 23. april 2001: 8. juni 2001: 11.september 2001: Efterår 2001: |
Ny minister for Nordirland
Bilbombe ved BBC i London Påskestatus 2001 Irlands nej til Nice-traktaten Sommer med politisk krise Aktion mod skolebørn |
Tilbage til Hjemmeside Oprettet 3.1.2004 Opdateret d. 3.10.2009 |