Af Paul-Frederik Bach 2001 i overblik Tilbage til Hjemmeside Foregående kapitel Næste note |
26. januar 2001: | Note 2001-1 |
Fredsprocessen i slowmotion
Ny britisk minister for Nordirland 30. august 2000:
Sammen med David Trimble modtog John Hume i december 1998 Nobels fredspris for sin indsats for den nordirske fredsproces.
7. september 2000:
I over 2 uger har både Ulster Volunteer Force (UVF) og Ulster Freedom Fighters (UFF) oplevet fejder, som har kostet 3 mænd livet og skræmt mange familier i Shankill kvarteret i Belfast.
I et forsøg på at dæmme op for voldshandlingerne mødes de paramilitære grupper med de politiske partier, som de er knyttet til (Progressive Unionist Party og Ulster Democratic Party). Mødets forløb beskrives som en "opklarende dialog".
10. oktober 2000:
Førsteminister David Trimble må regne med, at de 860 medlemmer af det styrende råd i hans parti, Ulster Unionists, er delt i en bitter strid om gennemførelsen af Pattens forslag til en politireform.
Sinn Féin mener, at den britiske minister for Nordirland, Peter Mandelson, er ved at udhule Patten-rapportens forslag til en politireform. Styrkens navn og symboler kan blive afgørende hindringer for, at de to befolkningsgrupper repræsenteres ligeligt i korpset. Således er kronen på uniformsmærkerne et centralt stridsemne.
7. november 2000:
Den 7. november mødtes Adams med den britiske premierminister, Tony Blair. Uden for Downing Street 10 udtalte Gerry Adams: "Jeg havde et godt møde med Mr. Blair. Det er mit håb, at nogle af disse problemer løses i løbet af kort tid." Adams forudså en alvorlig krise, hvis problemet ikke var løst inden januar.
Den britiske minister for Nordirland, Peter Mandelson, sagde under en tale i Lisburn, County Down, at han ikke kan tvinge unionisterne til at hæve sanktionerne mod Sinn Féin ministrene. Fredsprocessen er frivillig og kræver samarbejde fra alle sider.
16. november 2000:
21. november 2000:
Underhuset vedtog forslaget, som omdøber "Royal Ulster Constabulary" til "Police Service of Northern Ireland".
13. december 2000:
28. december 2000:
20. januar 2001:
22. januar 2001:
Det britisk-irske råd skulle den 23. mødes i Dublin, men mødet er efter aftale mellem Ahern og Blair udsat til den 5. februar. Sinn Féin formanden, Mitchel McLaughlin, mener, at de to regeringer dækker over, at Nordirlands førsteminister, David Trimble, nægter at underskrive det papir, som skal tillade Barbre de Brun fra Sinn Féin at deltage i mødet.
24. januar 2001:
Peter Mandelson har indrømmet, at han har misinformaret offentligehden om sin rolle i behandlingen af en ansøgning om pas fra den kontroversielle indiske milliardær, Srichand Hinduja, som er en af sponsorerne for det uheldige Dome-projekt i London.
I en erklæring sagde Peter Mandelson, at han ikke ville acceptere, at han på nogen måde havde handlet upassende, men tilføjede: "Jeg vil kun bede folk om at forstå, at det hele tiden var mit ønske at understrege, at jeg ikke havde søgt at påvirke beslutningen om indfødsret på nogen måde, men kun at videregive en anmodning om information. Det var premierministeren fuldt ud tilfreds med." Han tilføjede: "Det har været mit politiske livs største privilegium at spille en rolle i den nordirske fredsproces, som er langt mere vigtig end nogen person og hans karriere. Nu er vi så tæt ved en endelig aftale, ved en komplet gennemførelse af denne regerings såvel som andres bestræblese: Langfredagsaftalen."
Medlemmer af Sinn Féin udtalte, at de ikke var kede af at se Mr. Mandelson træde tilbage.
Peter Mandelson efterfølges af ministeren for Skotland, John Reid.
25. januar 2001:
Ulster Unionist lederen John Taylor, hilste den nye minister velkommen som en "retlinet og sympatisk personlighed". Mitchel McLaughlin fra Sinn Féin udtrykte lidt mere forbeholdent, at partiet vil give ham "fair vind".
|
Tilbage til Hjemmeside Oprettet 27.1.2001 Opdateret d. 19.6.2009 |