Af Paul-Frederik Bach Tilbage til Hjemmeside Foregående kapitel Næste kapitel |
1998
Optimisme efter Langfredagsaftalen
Senator George Mitchell indledte i efteråret 1997 meget vanskelige forhandlinger med Nordirlands politiske partier om en ny fredsaftale.
Deltagerne var Sinn Féin, Progressive Unionist Party (PUP), Ulster Democratic Party (UDP, opløst 2001), NI Women's Coalition, Ulster Unionist Party (UUP), Social Democratic and Labour Party (SDLP) og Alliance. Democratic Unionist Party (DUP) og United Kingdom Unionists, som tilsammen repræsenterede 40 % af de protestantiske vælgere, holdt sig uden for forhandlingerne. På Langfredag, den 10. april 1998, lykkedes det Mitchell at få parternes tilslutning til en aftale, dog først efter pres fra den britiske premierminister, Tony Blair, den irske Taoiseach, Bertie Ahern og den amerikanske præsident, Bill Clinton. Aftalen skal godkendes ved folkeafstemninger i Nordirland og i Den Irske Republik den 22. maj. Aftalen afslutter 30 års borgerkrigslignende tilstand. Aftalens hovedelementer er følgende:
Se komplet udgave af langfredagsaftalen på engelsk.
Folkeafstemning og valg til lokalforsamling
Som et led i langfredagsaftalen skulle Den Nye Nordirlands Forsamling vælges. Betegnelsen "ny" skulle i en overgangsperiode forebygge forvekslinger med "Nordirlands Forsamling", som var betegnelsen for den forsamling, som blev indsat i Stormont-parlamentet med den nordirske forfatning fra 1973.
Den britiske lov om Nordirland fra 1998 bestemte, at fra "overdragelsen" (the devolution) skulle forsamlingen betegnes Nordirlands Forsamling (Northern Ireland Assembly).
Det første møde i Den Nye Nordirlands Forsamling fandt sted den 1. juli 1998 i Stormont slottet i Belfast. På dette møde blev David Trimble, UUP, valgt som førsteminister og Seamus Mallon, SDLP, som vice-førsteminister. Demonstrationer og bombeterror Den 15. august 1998 blev den lille by Omagh rystet af en voldsom eksplosion. Der var mange mennesker i gaden. 15 mistede livet. Ugerningen var meningsløs og komplet uforståelig. En gren af IRA, The Real IRA, påtog sig ansvaret, men beklagede samtidigt de civile tab. Se Anger efter Omagh bomben. Nobels fredspris til Trimble og Hume |
Noter fra 1998
|
Tilbage til Hjemmeside Oprettet 5.12.2003 Opdateret d. 19.6.2009 |