En note om Irland i 1998
Af Paul-Frederik Bach
1998 i overblik    Startside
   Foregående note         Næste note   

Note 1998-5

Nobels fredspris til Nordirland - men ikke til Gerry Adams

Den 15. oktober 1998 blev det meddelt fra Oslo, at lederne af de to største partier i Nordirland, John Hume og David Trimble, var blevet indstillet til at modtage Nobels fredspris 1998 på 7.6 millioner svenske kroner.

David Trimble er leder af det protestantiske Ulster Unionists og samtidigt Nordirlands nye førsteminister. John Hume er leder af det katolske SDLP, the Social Democratic Labour Party.

Det udløste tilfredse reaktioner, at indsatsen for freden i Irland var blevet anerkendt. Den irske premierminister, Bertie Ahern, sagde, at Hume og Trimble med denne anerkendelse med større selvtillid kunne gå videre med fredsprocessen. Den britiske premierminister, Tony Blair, sagde, at der ikke kunne tænkes to mere værdige modtagere af prisen, og at han håbede, at anerkendelsen kunne stimulere Nordirland til at overvinde de tilbageværende hindringer på vejen til fred.

Sinn Fein formanden, Gerry Adams, udtalte sig fra New York: "Uden John Humes mod og vision havde der ikke været nogen fredproces. Trods stærke personlige angreb på hans integritet og humanitet vaklede John Hume aldrig i sit engagement for freden." Om David Trimble sagde Gerry Adams: "Fredsprisen medfører et stort ansvar. Det må være hovedsagen for os alle at presse på for en hurtig implementering af aftalen."

Den britiske minister for Nordirland, Mo Mowlam, udtalte: "Jeg er meget tilfreds, fordi jeg tror, at Nobels fredspris er gået til dem, der fortjener den, og det har John Hume og David Trimble, som har arbejdet i årevis for at får fredsprocessen så langt, som den er nu."

USA's præsident, Bill Clinton gratulerede de to vindere, med fremhævede desuden de andre personer, som har bidraget afgørende til fredsprocessen, nemlig Gerry Adams, Bertie Ahern og Mo Mowlam.

Mere kritiske røster har peget på, at det var urimeligt at forbigå lederen af Sinn Féin, Gerry Adams. Professor William Lafferty fra universitetet i Oslo kaldte nobelkomiteens afgørelse for et slag i ansigtet på det katolske mindretal. Han mener, at det er alt for tidligt at fejre freden i Nordirland. Mange katolikker har sluttet sig til dette synspunkt. Imidlertid har Sinn Fein valgt at tage prisen til indtægt for alle de parter, som har bidraget til freden. Dette ses som en illustration af Sinn Fein ledernes nye strategi: hensynet til fredsprocessens mål er overordnet.

Den 11. december modtog Hume og Trimble fredsprisen ved en højtidelighed i Oslo. Siden har især Trimbles tale været udsat for kritik for at være "pro-unionistiske polemikker og personlige bagholdsangreb på Gerry Adams og de republikanske holdninger".

Det lagde en yderligere dæmper på feststemningen, at afleveringen af våben i henhold til fredsaftalen går trægt for de stridende parter i Nordirland.


Dokumentation

Læs David Trimble's og John Hume's taler (på engelsk) ved uddelingen af Nobels fredspris den 11. december 1998 i Oslo.

Næste note: Dødvande før 10. marts 1999

Tilbage til Hjemmeside     Oprettet 25.12.1998
Opdateret d. 19.6.2009