En roman om Irland
Kommenteret af Paul-Frederik Bach
Tilbage til Hjemmeside

4. februar 2001: Boganmeldelse
Barndomseringdringer fra Limerick

Frank McCourt: Angelas aske

Angelas aske er en barndomserindring. Den udkom første gang i 1996 og vakte med det samme stor interesse. Hvad gør netop denne erindringsbog mere interessant end så mange andre?

Frank McCourt er født i USA omkring 1930. Da han var 4, flyttede hans irske forældre tilbage til Irland med 4 børn. I Limerick oplevede han en bevæget barndom og ungdom, indtil han som 19-årig vendte tilbage til USA. Her virkede han i al ubemærkethed, indtil han som pensioneret lærer fandt på at skrive Angelas aske. Da var han pludselig berømt.

Bogen er skrevet i et enkelt sprog, og familiens endeløse ydmygelser og nederlag fængsler alle slags læsere. Hertil kommer de mange spændingsfelter, som har præget Franks barndom, og som også berører mange mennesker den dag i dag. Fællesnævneren for dem alle er de indre spændinger, som den katolske kirke poder ind i børnene.

I Norge hedder bogen Engelen på det sjuende trin. Det hentyder til, at forældrene forklarede Frank, at der kom en engel med de små børn og afleverede dem på trappens syvende trin. Frank var meget optaget af dette trin på husets trappe. Da engle kommer fra himlen, må det være det syvende trin oppefra. Da de flytter til et hus uden trappe, er han klar over, at han ikke får flere små søskende.

Bogen er en hyldest til Franks mor, Angela, som fik mange børn og også mistede mange. I Limericks værste elendighed stred hun for at holde familien oppe, men da faderen havde "den irske skavank", blev alt, hvad han kunne tjene, brugt på pub, inden han nåede hjem med ugelønnen. Når faderen kom fuld hjem om natten, gennede han drengene op af sengen. De skulle synge Kevin Barry eller Roddy McCorley og love at dø for Irland.

Because he loved the motherland,
Because he loved the green
He goes to meet a martyr's fate
With proud and joyous mien;
True to the last, oh! True to the last
He treads the upward way;
Young Roddy McCorley goes to die
On the bridge at Toome today.
I Limerick kunne meget fattige katolikker gå til St. Vincent de Paul Society og bede om hjælp til de mest elementære fornødenheder. Fik man ikke noget, kunne man true med at gå til kvækerne. Så bliver man en souper ligesom dem, der gjorde det under hungersnøden i 1800-tallet, og så mister man sin udødelige sjæl og bliver fordømt til det dybeste helvede.

Der kan ikke sættes spørgsmålstegn ved kirkens dogmer. De store børn vænnes til skriftemål og syndsforladelse, men da Frank kommer i puberteten, oversvømmes han af så grove synder, at han ikke mere kan forestille sig nogen vej til frelsen. Han kan endnu ikke se, hvad der er facade, og hvad der er virkelighed.

Da Frank har et ærinde på biblioteket og viser interesse for at læse Helgenernes liv, støtter bibliotekaren ham bifaldende, men da han ved et tilfælde kommer til at kikke i en kinesisk bog om kærlighed og forplantning, brister myten om englen på det syvende trin. Han bliver desuden opdaget af bibliotekaren, som smider ham ud og formener ham adgang til biblioteket.

Angelas aske har gjort Limerick kendt i hele verden, men i Limerick ved de ikke rigtigt, om de skal glæde sig over berømmelsen eller være fortørnede over det dystre billede, Frank McCourt tegner af byen. Derfor har Limericks hjemmeside en side med Angela's Ashes, Untold stories, hvor der sættes spørgsmålstegn ved nøjagtigheden af McCourts barndomserindringer.

For os andre kan det være ligegyldigt, om der her og der er unøjagtigheder i Angelas aske. Det er en god historie, fortalt med lune og mættet med atmosfære. Det er også et tidsbillede fra trediverne og fyrrerne. Tidens fattigdom, druk, overdrevne autoritetstro og dogmatiske opdragelse har sat sine spor. Irland har vist stadig sit ungdomsoprør til gode.

Mange viser interesse for Angelas aske. Man kan finde flere steder på Internettet, hvor interesserede bygger videre på historien ned til mindste detalje med billeder og afmærkning på et bykort af, hvor de enkelte tildragelser har fundet sted. Se f.eks. The Club of Angela's Ashes.

Mange har efterlyst en bog om, hvad Frank McCourt har oplevet, siden han som 19-årig rejste til USA. Det ser ud til, at han med bogen 'Tis (som betyder noget i retning af Det er det!) har efterkommet ønsket. (Dansk titel: Lykkens land, Rosinante, 1999)

Frank McCourt: Angelas aske
Dansk udgave: Rosinante, 2000, 387 sider, 98 kr.

Tilbage til Hjemmeside
Oprettet 4.2.2001
Opdateret d. 26.11.2017